Mijn reis naar John of god (Joao de Deus)

In mei 2015 bezocht ik John of God (Joao the Deus) in zijn Casa de Dom Inacio, in Abadiania, BraziliŽ.

Om een indruk te geven van deze bijzondere man en deze bijzondere plaats maak ik graag gebruik van het boek: De genezer en zijn wonderen van Robert Pellegrino-Estrich. Hij beschrijft hierin het levensverhaal van Joh of God.
Daarna wil ik graag delen wat deze reis voor mij betekent heeft.

Joao Teixeira de Faria is het krachtigste, nu levende medium en moet zonder meer tot de grootste van de afgelopen tweeduizend jaar gerekend worden.
Een medium is een spiritueel bemiddelaar tussen de levenden en de lichtwezens (geesten of entiteiten) voorbij de sluier. Joao neemt de geestesentiteit op in zijn lichaam. Terwijl hij in entiteit is wordt zijn lichaam gebruikt als middel om fysieke chirurgie en genezingen van de zieken uit te voeren door de geestesentiteiten die door hem werken. Op zestienjarige leeftijd aanvaarde hij de verantwoordelijkheid om zijn leven te wijden aan de vereniging met de geesten met het doel zieken te genezen. Hij aanvaardde een taak voor het leven die veel van hem zou vragen en waar dikwijls beledigingen, ontberingen, vervolging en onrechtmatige gevangenneming tegenover stonden. Dit kan alleen gedaan worden door een krachtig, moreel rechtvaardig, nederig mens met een onbetwistbare integriteit. Gestuurd door de geestesentiteiten vraagt hij geen enkele vergoeding voor zijn werk. Hij werkt drie dagen per week in de Casa en de andere dagen van de week reist hij naar andere gebieden in BraziliŽ om ook daar duidenden mensen te genezen.

Voor Joao de Deus is het vanzelfsprekend dat we vele levens geleefd hebben en ook na dit leven opnieuw zullen incarneren. Wij zijn in essentie een spiritueel bewustzijn, een lichaam, ziel en geest. We overleven de dood van ons fysieke lichaam. Wij zijn hier om onze ziel te bevrijden en tot ontplooiing te laten komen. Daarvoor hebben we de vrije wil tot onze beschikking en kunnen we het karma, wat we nog bij ons dragen uit vorige levens oplossen. Ons werkelijke thuis is voorbij de sluier in de geestenwereld die onvoorstelbaar mooi, krachtig en liefdevol is. De geesten of lichtwezens zijn ook altijd bij ons. Ons fysieke lichaam bestaat niet alleen uit het voelbare materiele lichaam, maar ook uit een etherisch lichaam, een emotioneel lichaam, een mentaal lichaam en een spiritueel of zielenlichaam. Het zijn energievelden die ons beschermen als we er goed voor zorgen en ze in eigendom hebben. Veel ziektes beginnen in deze energievelden.

Casa de Dom Inacio lijkt op een klein ziekenhuis, van binnen en van buiten wit geschilderd, met een hemelsblauwe strook van de grond tot ongeveer een meter hoog. Het ontwerp is hem aangedragen door zijn voornaamste entiteit, Dom Inacio en de Casa is ook naar hem genoemd. (Het huis van Dom Ignatius). De Casa is ontworpen rond een centrale hal die aan een kant open is. In deze hal komen de bezoekers, en dat zijn er wel 1000 elke dag, samen om te wachten op hun ontmoeting met Joao de Deus.
Ik vond het heel bijzonder om te zien hoe harmonieus hier alles verliep. De organisatie wordt geleid door vrijwilligers, die mensen in rijen laten plaats nemen. Allereerst gaan de mensen die komen mediteren naar binnen naar de ruimte achter de hal. De mensen die al eerder geweest zijn en nu komen voor een operatie komen vervolgens aan de beurt en nemen plaats in een speciale ruimte waar Joao in entiteit de operatie zal doen. Zo zijn er nog meer rijen en als laatste vormt zich de rij van alle mensen die voor het eerst komen en langs Joao geleid worden waar zij verdere instructies krijgen.
Casa de Dom Inacio ligt op een bijzondere plaats waar de energie in de aarde heel hoog is. Deze plaats is ook door de lichtwezens aangewezen. Er heerst een natuurlijke rust en vrede. De Casa is gebouwd op land dat rijk is aan natuurlijk kwarts en daarmee een natuurlijke energiebron is. Ook stroomt er diep onder het land een natuurlijke bron die naar een kleine waterval leidt, een kilometer van De Casa vandaan. De Casa ligt op een hoogvlakte en kijkt uit over de golvende heuvels van Goias, prachtig natuurschoon, waar je uren lang naar kunt kijken. In deze natuurlijke pracht groeien veel kruiden, die gebruikt worden in de geneesmiddelen die door de entiteiten voorgeschreven worden.

Joao de Deus doet zowel zichtbare fysieke operaties als onzichtbare operaties. De meeste operaties worden onzichtbaar gedaan. De zichtbare operaties zijn alleen op verzoek en worden vaak op video vastgelegd om de wereld te laten zien wat hij doet. Ook mensen die een onzichtbare operatie hebben gehad, hebben zich laten onderzoeken en er werden kleine littekens gevonden van de behandeling die had plaats gevonden.
De zichtbare operaties vinden plaats zonder verdoving. De mensen tonen totaal geen angst en zijn heel rustig. Joao werkt met een eenvoudig instrument, maakt een klein sneetje wat nauwelijks bloedt, haalt daar soms een tumor (een bolletje weefsel wat er wit uitziet) uit en maakt het sneetje weer dicht. Een heel klein litteken is het enige wat je nog ziet. Joao legt dan vaak uit aan alle mensen in de grote hal (hij doet de zichtbare operaties in de grote hal) dat hij dit niet hoeft te doen maar dat hij het doet om het geloof van iedereen die dit ziet te versterken.
De entiteit die door Joao heen werkt weet meteen wat er aan de hand is met de persoon die voor Joao staat. Hij weet alles, de geschiedenis en de medicijnen die gebruikt worden en hoe zoín persoon in het leven staat.
De entiteit kan de chemische stoffen analyseren die de ziekte teweeg brengen en deze in de moleculaire structuur tot in de atomen, veranderen. Soms zijn er directe genezingen zoals lammen die weer kunnen lopen of kankergezwellen die uit het lichaam wegenomen worden.
Vaak kost het tijd voordat de resultaten van de genezing duidelijk worden. De genezing op moleculair niveau heeft tijd nodig wat te maken heeft met de tijd die cellen nodig hebben om zichzelf te vernieuwen. Lichamelijke genezing gaat ook altijd samen met genezing van de ziel. Kiezen voor liefde, dankbaarheid en vertrouwen zijn daarbij belangrijk.

De geestes-entiteiten die door Joao heen werken, waren allemaal buitengewone mensen, meestal artsen, gedurende hun laatste incarnaties in de fysieke wereld. Elke entiteit draagt zijn eigen persoonlijkheid uit zijn vorige leven met zich mee. De vrijwilligers die Joao assisteren, herkennen vaak de entiteit aan zijn persoonlijkheid. Een van de entiteiten kennen wij als Ignatius van Loyola (De Casa is naar hem genoemd). Wanneer Joao de entiteit van Dom Inacio belichaamt straalt hij kalmte, geduld en vaderlijkheid uit. Zijn onbegrensd medeleven is duidelijk te zien en vaak veroorzaakt dit tranen en emotionele reacties bij de patient die de genezende energie ontvangtÖ.
Er is weinig informatie bekend over het laatste leven van Dr. Augusto de Almeida, behalve dat hij arts en chirurg was die bij de behandeling van zijn patiŽnten zijn spirituele bewustzijn combineerde met zijn medische deskundigheid. Zijn aanwezigheid in entiteit wordt gekenmerkt door zijn zachtaardige, zorgzame aard en sterke autoritaire persoonlijkheid. Hij is erg serieus in zijn werk en zijn gedisciplineerde natuur is herkenbaar in de extreme perfectie van zijn chirurgie. Ö Hij is een van de belangrijkste chirurgen van het huis en met al zijn concentratie is hij geheel toegewijd aan de patiŽnt. (pag 60-61)

Andere belangrijke entiteiten zijn Koning Salomon en Dom Ingrid. De meeste van de 36 entiteiten hebben hun entiteit niet bekend gemaakt maar zijn allemaal zeer gespecialiseerd in hun werk als orthodontist, tandarts, chirurg, kruidendeskundige, etc.

ďHet is een aangrijpende ervaring om Joao in entiteit te aanschouwen. .. Er is een goddelijkheid aan hem die niemand ontgaat. Hij lijkt licht en energie uit te stralen wat door iedereen gevoeld wordt. Velen zeggen dat dit de grootste genezing is Ė de genezing van de ziel.
Niemand is helemaal meer dezelfde nadat hij Joao-in-entiteit heeft gezien, hun levens zijn voor altijd veranderd en zij dragen een innerlijke vrede met zich mee die niet te beschrijven is, men kan het slechts ervaren. (pag. 62)

Robert Pellegrino-Estrich geeft hier woorden aan wat ik zelf heb mogen ervaren.
Joao geneest niet alleen de zieken, maar geeft ook spiritueel advies, of het advies om de eetgewoonten te veranderen. Soms krijgt iemand ook een waarschuwing om immoreel gedrag te veranderen. In de grote hal geven vrijwilligers, vaak ook mediums, boodschappen door over hoe gezond en liefdevol te leven. Ook het karma wordt betrokken in de genezing als dat nodig is. Meer lees je hierover in het genoemde boekje.

Mijn ervaring in Abadiania

Op 27 april komen we ís avonds aan in onze Poussada in Abadiania. Het is dan meteen onze kamer opzoeken en slapen. De volgende dag genieten we van de prachtige tuin van onze Poussada. ís Middags gaan we naar de Casa, 10 minuten lopen van onze Poussada vandaan. Daar krijgen we een uitleg in het Engels over hoe alles verloopt en welke regels er zijn.
De volgende ochtend is de grote dag. Al vroeg gaan we naar de grote hal. Wij zijn er om 7 uur. Er zijn nog een paar stoelen vrij.
Het aanwezig zijn in de grote hal is al een bijzondere ervaring. Je voelt de liefdesenergie die daar aanwezig is. We zijn daar met wel 1000 mensen, maar iedereen is stil en vredig. Op het podium zijn vrijwilligers die iedereen de weg wijzen. Soms worden er ook verhalen gehouden in het Portugees. Af en toe is er een vertaling in het Engels, Duits of nog een andere taal. De werkwijze van Joao de Deus wordt uitgelegd. Benadrukt wordt dat het werk van Joao de Deus niet verbonden is aan een godsdienst. Alleen de liefde van de geesteswereld is de energie die voelbaar en aanwezig is. In de hal hangen veel schilderijen en daarop zijn bijv. Jezus en Johannes de doper te zien maar ook Boeddha en Indiase heiligen. De Casa is nadrukkelijk voor iedereen, ongeacht wat je achtergrond is, wat je godsdienst is en of je arm of rijk bent. Iedereen wordt precies hetzelfde behandeld. Aan iedereen wordt gevraagd om in het wit gekleed te zijn.
Als ik daar zit en kijk naar alles om me heen of mijn ogen sluit, voel ik een intense liefde. Regelmatig springen de tranen mij in de ogen. Ik vind het heerlijk om daar rustig tussen al die mensen te zitten. En natuurlijk vind ik het ook heel spannend. Als voorbereiding op onze ontmoeting met Joao hebben we drie vragen met betrekking tot onze gezondheid mogen stellen. Deze zijn in het Portugees vertaald en opgeschreven en dat geven we straks aan hem. Mijn vragen zijn: het schoonmaken van mijn cellen, mijn ziekte van Lyme genezen, mijn hormonen in balans brengen.
Dan wordt er omgeroepen dat de mensen die er voor het eerst zijn een rij mogen vormen. Het is inmiddels 10.00 uur. In de rij lopen we langs Joao.
Als ik voor hem sta, pakt hij mijn briefje aan. Hij schrijft een recept en zegt mij dat ik de volgende dag terug mag komen voor een operatie. Naast hem staan assistenten. Een van hen vertaalt zijn boodschap in het Engels voor mij. En ik mag alweer doolopen.
Buiten worden we opgevangen door een Engels sprekende vrijwilliger die uitlegt wat verder de bedoeling is. Ik heb een recept gekregen voor kruiden. Deze kruiden zijn speciaal op mij afgestemd. De volgende ochtend krijg ik een energetische operatie. Daarvoor moet ik voor 8 uur in de grote hal zijn. Nu kan ik een kop soep gaan eten. Deze soep is door de lichtwezens bekrachtigd en belangrijk om te eten. Ook het water drinken van de Casa is belangrijk, dit is speciaal gevitaliseerd water en helpt bij de genezing. Ik eet soep, haal mijn kruiden op en koop flessen water.
ís Middags, na de lunch ga ik terug en ga ik in de meditatieruimte zitten. Dit worden de stroom kamers genoemd. Door hier te mediteren bereid je jezelf voor op de operatie. Het is een ruimte waar Joao ook zit en hier kan ik hem zien. Ik zie een energieke man, die zich af en toe tot iemand richt en hij doet nu ook de energetische operaties in de ruimte ernaast. Soms kan ik zijn stem horen. Het voelt heel bijzonder om met deze man in entiteit in een ruimte te zijn.

De volgende dag is de operatie.
Om 8.00 uur wordt de rij gevormd. We gaan naar een ruimte waar we plaats nemen, zoín 100 mensen denk ik. Als we daar even gezeten hebben met onze ogen dicht, hoor ik de krachtige stem van Joao. Hij zegt het een en ander in het Portugees. Ik voel een krachtige energie door me heen stromen. Wij blijven nog even zitten met de ogen dicht en worden dan uitgenodigd om naar buiten te gaan. Hier worden we weer opgewacht door een Engels sprekende vrijwilliger die ons uitlegt wat nu de bedoeling is. Niet in de zon komen, met de taxi naar je poussada terug gaan. Gaan slapen minimaal 24 uur en tijdens de slaap vindt de genezing plaats. Tot mijn verbazing kan ik ook heel goed slapen. Ik ben een slechte slaper maar nu slaap ik prima. Het is een proces van verinnerlijking, van met jezelf zijn en je overgeven aan wat je ontvangen hebt. We kunnen wel gaan eten als we dat willen maar verder blijf je 24 uur of langer met jezelf. Ik slaap heel veel donderdag en ook vrijdag heb ik mijn rust nog nodig. Wat er gebeurt is of wat er nog gebeurt weet ik niet. Ik vertrouw en geef me over. Vrijdag voel ik me niet goed, veel hoofdpijn en misselijkheid. Daardoor voel ik me onzeker worden en ga ik uit mijn vertrouwen. Gelukkig merkt Annemiek, zij begeleidt deze reis, het op en herinnert mij eraan in dankbaarheid te blijven. Dat helpt. Ik kan me weer focussen en de misselijkheid zakt.
En dan sta ik zaterdag op en de wereld is veel lichter geworden. Ik voel me heel erg goed. Maar ik voel me vooral gezegend. Er komt zoín diepe rust over me, zoín diep gevoel van vrede zoals ik nog niet eerder gevoeld heb. Ik geniet ervan en ik zit heerlijk in de tuin van de poussada of in de tuin van de Casa. De Casa heeft een prachtige tuin met een groots uitzicht over het achterliggende heuvelachtige land. Dit uitzicht werkt heel helend. Ik kan er heel lang zitten en genieten.
We zijn nu een paar dagen vrij tot de volgende woensdag als Joao er weer is. Deze dagen zijn bedoeld om verder te herstellen van de operatie. Je hebt echt een operatie gehad en bent operatiepatiŽnt.
We kunnen op de Casa gebruik maken van een kristalbed. Je ligt in een klein kamertje op een bed. Boven je hangt een lamp met daarin 7 kristallen met de kleuren van de 7 chakraís. Als je op het bed ligt, hangen de kristallen precies boven je chakraís. Ze hebben een helende en zuiverende werking. Ik heb er mooie ervaringen gehad.
Ook mogen we de waterval bezoeken. Om de waterval te bezoeken heb je toestemming nodig en een gids die je begeleidt. De waterval ligt in een heilig gebied. Er zijn daar erg veel lichtwezens aanwezig en de rust mag niet verstoord worden. De waterval heeft ook zijn eigen ceremonie. Je wandelt in stilte naar de waterval en je passeert drie bruggetjes. Op het eerste bruggetje mag je achterlaten wat je niet meer nodig hebt. Op het tweede bruggetje mag je vragen wat je nodig hebt. Het derde bruggetje, net voor de waterval is de brug van eenheid. Hier mag je vragen de eenheid te ervaren en alles weg te laten spoelen wat de eenheid in de weg staat. Dan stap je met je bikini onder de waterval en laat het water over je heen stromen. Je loopt weer terug en na de bruggetjes kun je jezelf afdrogen en aankleden.
Na de waterval zag de wereld er opnieuw totaal anders voor mij uit. Het voelde alsof alles nieuw was. Ik was me zo bewust van de schoonheid van de natuur. Ik voelde me opnieuw zo vernieuwd, zo anders. Er zijn geen woorden om dit te beschrijven. Ik denk dat ik hier een diep gevoel van eenheid heb ervaren. Alles is goed zoals het is.

Langzaam leerde ik los te laten om directe verbetering van mijn klachten te verwachten. De diepe vrede voelde zo goed. En tegelijkertijd zijn er dan de dagelijkse dingen, zoals lichamelijk ongemak en af en toe pijn. Annemiek begeleidde ons geweldig door ons te richten op dankbaarheid, je open stellen en ontvangen.
Nu, drie maanden later kan ik meer vertellen wat deze reis met mij gedaan heeft. Allereerst heb ik deze rust en diep vertrouwen vast kunnen houden. Zo heb ik bijv. alle stress van de opleiding medische basiskennis bij de waterval achtergelaten en gevraagd om vanuit inspiratie aan mijn eindwerk te mogen werken. En dat is aardig gelukt. Verder is de ziekte van Lyme niet meer teruggevonden in de testen die ik heb laten doen.
Mijn cellen zijn schoner geworden. Dit is een proces dat nog gaande is. In een reading sessie heeft mijn ziel mij laten zien dat ik nog veel karma meedroeg in mijn cellen. Ik heb veel levens geleid als non in kloosters waar boete doen dagelijkse praktijk was. Mijn cellen droegen deze informatie nog bij zich. Mijn ziel noemde het strafenergie. En nu laten mijn cellen deze herinneringen, dit karma los. Dit betekent dat het licht van mijn ziel eindelijk binnen kan komen. Dit betekent dat ik aan regeneratie mag beginnen.
Aan mijn hormonen wordt nog gewerkt zowel door mijzelf als door de licht wezens van Abadiania die nog steeds bij mij zijn. De operatie die ik heb ondergaan in de Casa werd gedaan door Dr. Augusto de Almeida. Er hangt een groot schilderij van hem in de grote hal. De laatste dag dat ik daar was, keek ik naar dit schilderij en ik voelde een stroom van liefde uit zijn ogen naar mij toe stromen. En nu voel ik nog elke dag de liefde en energie van de Casa als ik aan dit schilderij denk.

Deze reis heeft mij veranderd. De verandering is moeilijk in woorden weer te geven maar voor mij is het waarheid.

September 2015

Riet Beks

Maria Beks: Vijfentwintig jaar werkte ik als sociologe onder meer in het onderwijs en in managementfuncties om vervolgens een totaal andere koers te gaan varen.
Lees meer.