Praktijkvoorbeelden Cranio Sacraal Therapie

Hieronder geef ik enkele praktijkvoorbeelden die duidelijk maken hoe Cranio Sacraal therapie werkt en welke klachten behandeld kunnen worden. Dit is overigens geen garantie dat Cranio Sacraal therapie altijd werkt. Als er na vier behandelingen geen verbetering is van de klacht zoek ik naar doorverwijzingmogelijkheden.

Migraine
Cherry heeft al tien jaar last van migraine. Ze heeft elke dag hoofdpijn en is daardoor snel ge´rriteerd naar haar kinderen. Na de eerste behandeling wordt de hoofdpijn al minder. Na vijf behandelingen heeft ze alleen nog migraine tijdens haar menstruatie, voor haar een hele verbetering.

Pijn in achterhoofd na een val
Ina is op haar achterhoofd gevallen in 2000 en is pijn blijven houden in haar achterhoofd en nek. Tot nu toe heeft ze geen verlichting gevonden bij artsen, fysiotherapeut en chiropraktiker. Al na de eerste behandeling trekt de pijn in het achterhoofd weg en na een paar behandelingen zijn ook de schouders en nek pijnvrij.

Staartbotje
Mariette heeft een naar binnen gekanteld staartbotje na een val op haar stuitje. Zitten op een stoel is pijnlijk voor haar. Haar behandelend arts adviseerde haar het staartbeentje operatief weg te laten halen. Via internet ontdekte Mariette Cranio Sacraal therapie. Na zes behandelingen was de pijn weg en kon Mariette weer normaal op een stoel zitten.

Oijn in de nek na een klap van een paard
De val is al even geleden en Anke heeft nog een beetje pijn links in de nek. Na een behandeling is ook dit laatste restje pijn opgelost.

Pijn in schouderblad rechts
Michel heeft pijn rechts onder zijn schouderblad. Hij is huisschilder en dit wordt wel een typische schildersklacht genoemd. Michel werkt bij mij in de straat. Hij komt elke ochtend twintig minuten voor een behandeling en na vijf dagen is de pijn verdwenen.

Uit balans
Hans is gescheiden. Hij heeft problemen met het verwerken van de scheiding en het gemis van zijn zoontje. Hij voelt zich emotioneel uit balans en heeft allerlei vage klachten. Kortom hij zit niet lekker in zijn vel. De Cranio Sacraal behandeling geeft hem een diepe ontspanning en een beter gevoel over hem zelf. Na een aantal behandelingen ziet de wereld er weer heel anders uit voor Hans.

Het verhaal van Karen
Karen schrijft mij: Als ik voor het eerst naar Maria ga ben ik best wel benieuwd naar wat ik mee ga maken. Ik heb last van mijn heiligbeen en van een plek tussen mijn schouderbladen. Ik vond de behandeling heel zacht maar toch indringend. Ik had het gevoel dat ik tot rust kwam, mijn ademhaling werd dieper. Waar Maria haar handen had voelde je de warmte en energie hun werk doen. Haar hand onder mijn heiligbeen voelde heel stil maar er gebeurde van alles. Het werd ruimer en de pijn werd minder, verspreidde zich over een groter gebied. Bij mijn schouders voelde ik in het begin meer pijn maar na een tijdje trok het weg. Na de behandeling voelde ik me pijnvrij, rustig en een beetje duizelig, alsof mijn lichaam een nieuwe balans probeerde te vinden. Thuisgekomen zei mijn vriend tegen me: Goh, je loopt anders, veel langzamer en zekerder, dat ben ik niet van je gewend. Zo voelde het ook voor mij: alsof ik meer vanuit mijn bekken beweeg dan vanuit mijn hoofd en dat voelt heel natuurlijk aan. Karen.

Hoe het lichaam zijn verhaal kwijt wil

Pijnplek in de nek haalt jeugdtrauma naar boven
Jan heeft een pijnlijke plek rechts in de nek. Tot nu toe is de oorzaak niet duidelijk en is er geen oplossing voor gevonden. Tijdens de derde behandeling heb ik mijn hand op een belangrijke slagader in de nek liggen. Jan krijgt het benauwd en zijn lichaam begint te trillen. Ik vraag Jan met zijn aandacht bij deze plek te blijven en te beschrijven wat er gebeurt. Jan is weer een jongetje van drie jaar en aanwezig bij zijn broertje die stervende is. Alle angst en pijn van toen komen naar boven. De pijnplek in de nek wordt heviger en breidt zich uit naar de hele rechterkant van zijn hoofd. Jan blijft schudden en beven en langzaam verlaat deze spanning en dit verdriet zijn lichaam. Ook de pijn in het hoofd verdwijnt en de pijnlijke plek in de nek lost zich op. Twee weken later is de pijn nog steeds weg. Blijkbaar heeft een oud verdriet via deze plek een weg naar buiten gevonden.

Het verhaal van het rechterbeen
Katie komt voor Cranio Sacraal behandelingen omdat ze moe en gestrest is. Ze heeft het heel zwaar met de opvoeding van twee autistische kinderen. Ze is te zwaar belast en kan het eigenlijk niet meer aan. Maar haar jongens hebben haar nodig. Haar verhaal is: schouders eronder en doorgaan. Als ze op de tafel ligt begint haar rechterbeen onwillekeurig te schoppen. Katie zegt spontaan: Ik zou wel eens willen weten wat dat rechterbeen mij te vertellen heeft. Dat kunnen we aan het been vragen, antwoord ik haar. Katie vindt dat een goed idee en als Katie ontspannen is vraag ik haar haar stem te lenen aan haar been. Ik ga het been vragen stellen en de bedoeling is dat Katie meteen antwoordt met wat naar boven komt, zonder na te denken. Zo kan het been haar vertellen wat nodig is. Het been begint met te vertellen dat Katie zich groothoudt. Zo kan ze niets oplossen. Kwetsbaar durven zijn is voor haar de oplossing. Als Katie doorgaat met zich groot houden zal het been haar letterlijk laten struikelen. Alleen kwetsbaar zijn en ondersteuning durven vragen kan je verder helpen, zegt het been. Dit is wel even slikken voor Katie maar ze is naar haar been gaan luisteren en ze heeft oplossingen kunnen vinden voor het dilemma waar ze zich in vast voelde zitten.

De te krappe jas
Met Ingrid werk ik al een tijdje. Ingrid groeide op in een streng gelovig gezin met een autoritaire vader en een angstige moeder. Ze was ongewenst en ze kreeg alleen boodschappen mee als niet goed zijn, niet geliefd zijn, niet deugen etc. Tijdens een behandeling krijgt Ingrid het heel benauwd als ik haar nek en keelgebied behandel. Er komen beelden bij haar naar boven van haar moeder die haar dwingt te eten en het eten bij haar naar binnen propt terwijl haar hele lichaam zich verzet en niet wil eten. Ingrid voelt een loden pijp in haar keel. De spanning verplaatst zich naar haar buik en vervolgens naar haar hele lichaam. Ik stimuleer Ingrid te blijven voelen en geef haar een gevoel van veiligheid. Ingrid gaat over hele lichaam schokken en beven. Na deze heftige ontlading voelt Ingrid zich helemaal ontspannen. Ze lacht en zegt: Het lijkt wel alsof ik een te krappe jas uitgetrokken heb. Ingrid ervaart dit als een bevrijding. De levensenergie stroomt weer. Ingrid heeft contact kunnen maken met de persoon die ze werkelijk is.


Riet Beks

Maria Beks: Vijfentwintig jaar werkte ik als sociologe onder meer in het onderwijs en in managementfuncties om vervolgens een totaal andere koers te gaan varen.
Lees meer