Qi nei zang

Wat is Qi Nei Zang?
Qi Nei Zang is een moderne toepassing van zeer oude ideeŰn en wijsheid uit het tao´stische China. Master Mantak Chia heeft als eerste dit gedachten goed in het westen ge´ntroduceerd.

Hoe werkt Qi Nei Zang?
Een Qi Nei Zang therapeut werkt hoofdzakelijk in de buik met een diepe, vriendelijke aanraking waardoor de interne organen getraind worden in het efficiŰnter functioneren.
Het werken met qi is een hoofdbestanddeel van Qi Nei Zang. Qi is energie die vol zit met informatie.
Volgens de tao´sten begint het leven bij de navel; ook na de geboorte als de navelstreng doorgesneden is, groeit het lichaam nog steeds vanuit de navel. Van hieruit stroomt de qi naar alle organen, weefsels, spieren etc. en voorziet elke cel afzonderlijk van levenskracht. Vanuit de navel zijn alle weefsels in het lichaam met elkaar verbonden. Ziektes elders in het lichaam weerspiegelen zich in het navelgebied en omgekeerd heeft een navelgebied waarin de qi vrij kan stromen een weldadige invloed op het hele lichaam. Het navelgebied is ook de opslagplaats van qi, het centrum van onze energie.
Wanneer negatieve emoties, stress en ongezond leven de qi doen stagneren, ontstaan er knopen en verhardingen in de interne organen en in het buikgebied. De Qi Nei Zang massage ontwart deze knopen en ontspant de verhardingen zodat de buik weer soepel en ontspannen wordt. Vanuit de buik kan de helende energie naar het hele lichaam gestuurd worden. Daarmee wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam aangezet.
Het navelgebied is ook het centrum van de spijsvertering en de ontgifting. Als de qi stagneert, zet negatieve energie zich vast in de organen. Zij kunnen hun afvalstoffen niet meer kwijt en dumpen hun teveel aan afval in het navelgebied. Negatieve emoties worden vastgezet in het spijsverteringsgebied. De doorstroming in het navelgebied raakt geblokkeerd. Dit verzwakt het afweermechanisme, geeft pijn in de rug, constipatie, hoofdpijn, krampen, hoge bloeddruk, depressies en vele andere klachten.

Wat doet Qi Nei Zang?
Ontgiften
Het verbetert de afvoer van gifstoffen die zich vooral rond de navel ophopen, stimuleert het lymfesysteem en de doorbloeding en versterkt de afweer tegen ziektes. Het ondersteunt andere genezingsprocessen, bijv. het opknappen na een operatie of chemokuur.
Het verbeteren van de structuur
Qi Nei Zang corrigeert houdingsproblemen die vaak het gevolg zijn van spanningen in de organen of in diepgelegen spieren. Qi Nei Zang helpt bij chronische pijn in de rug, nek en schouder, die vaak voort komt uit de buik, doordat spanningen op de zenuwen drukken die in de wervelkolom lopen.
Emotioneel evenwicht
Een slechte verwerking van de emoties is een hoofdoorzaak van slechte gezondheid. Emoties die niet verwerkt zijn, als het ware niet verteerd zijn, worden opgeslagen in het spijsverteringssysteem in afwachting van de aandacht die ze nodig hebben. Qi Nei Zang geeft deze aandacht door de aanraking en bewustwording waardoor deze emoties alsnog verteerd kunnen worden. Oude angsten, vaak uit de kindertijd, kunnen losgelaten worden.
Groei en zelfbewustzijn
Qi Nei Zang helpt je bewust te worden van patronen die de gezondheid negatief be´nvloeden, zoals bijvoorbeeld een te hoge ademhaling. Qi Nei Zang leert je wat je zelf kunt doen aan je gezondheid. De massage wordt ondersteund met qi gong oefeningen en meditaties.

Riet Beks

Maria Beks: Vijfentwintig jaar werkte ik als sociologe onder meer in het onderwijs en in managementfuncties om vervolgens een totaal andere koers te gaan varen.
Lees meer.